Loading...

Tajniki kuchni orientalnej – tandoori

W kuchni indyjskiej niezwykle ważne jest użycie glinianego pieca tandoor. Pozwoliło to na poszerzenie oferty kuchni ulicznej do niespotykanych nigdzie rozmiarów. Zaś przekąski, które w takich piecach powstają czyli tandoori zyskały popularność na całym świecie. Możemy użyć polskiej wersji i mówić o tanduri. To duży, gliniany piec o kształcie kotła, który opalany jest węglem drzewnym lub nawozem z krowiego łajna.

Wynaleziono go prawdopodobnie jeszcze w starożytności. Temperatura w takim piecu może osiągnąć nawet 480 stopni Celsjusza, ale przeciętnie wynosi około 180. Pieczenie w tych piecach znacznie skraca przyrządzanie potraw, a produkty pieczone w ten sposób nie tracą wody i pozostają miękkie. Mięso marynuje się najczęściej w jogurcie i przyprawach, a dopiero później wkłada się je do pieca. Można je uprzednio zabarwić charakterystyczną chili pochodzącą z Kaszmiru lub szafranem.

Piece te jednak stosuje się nie tylko do pieczenia mięsa ale i nietypowego, indyjskiego pieczywa zwanego naan.

https://exeller.be/kategoria-produktu/mleczne/