Loading...

Smaki Indii Zachodnich

Jedną z najciekawszych kuchni orientalnych jest z pewnością kuchnia indyjska. To tradycja kulinarna Indii, w której znajdziemy nie tylko kuchnię hinduską, ale i kuchnie innych grup Indusów. Na jej powstanie złożyło się naprawdę bardzo wiele czynników.

To ogromny kraj, a więc mnogość smaków i składników miesza się tutaj i przenika dając niezwykłe efekty. Indie to konglomerat wielu społeczności, kultur i mieszkańców. Wspólną cechą są konkretne produkty spożywcze, a także oczywiście przyprawy.

Na zachodzie Indii dominuje przede wszystkim kuchnia bombajska. Do najbardziej znanych potraw z tego regionu należy choćby kaczka po bombajsku a także regionalna chałwa. Ponieważ w Bombaju jest port, a więc jak w każdym mieście portowym miesza się tu wiele tradycji, także kulinarnych, znajdziemy tutaj także potrawy z innych regionów Indii, przywiezione przez przyjezdnych.

Warto zwrócić także uwagę na kuchnię Goa. Jest ona niezwykle podobna do kuchni bombajskiej, ale zachowuje szereg jej cech. Duzy wpływ mieli na jej rozwój portugalscy osadnicy, którzy przybyli na Goa w XV wieku.

wino do baraniny