Loading...

Odmiany kuchni chińskiej

Gdy myślimy o kuchni chińskiej od razu przychodzą nam do głowy oczywistości, jak choćby ryż, sos sojowy czy wołowina. Okazuje się, że w zależności od regionu, kuchnia ta ma bardzo różne oblicza.

Kuchnia pekińska, czyli pochodząca z okolic Pekinu – kuchnia północnych Chin oparta jest na takich daniach, jak: pszenne bułeczki gotowane na parze czy makaron. Wcale nie ma tam wielu dań z ryżu, co może zdziwić każdego, kto tam pojedzie.

Tutaj też znajdziemy dania mięsne, opiekane na rożnie i smażone, bowiem wpływ na tę tradycję kulinarną mieli Mongołowie. Kuchnia z okolic Kantonu i Hongkongu jest najbardziej znana na zachodzie.

Tutaj gotuje się głównie z ryżu i drobno posiekanych składników szybko smażonych na woku. Zaś w morskich regionach Chin dominują potrawy z ryb i oczywiście owoców morza.

Jest jeszcze choćby kuchnia szanghajska czyli kuchnia Chin wschodnich czyli miast takich, jak Szanghaj, Suzhou, Hangzhou i Nankin. Tam znajdziemy wiele potraw charakteryzujących się słodkim smakiem, gdyż do wielu dań dodaje się brązowy cukier – nawet do mięsa.

W tej kuchni jest wiele ryb i owoców morza.

Mikserek.pl - wyposażenie gastronomii https://exeller.be/kategoria-produktu/ekstrakty-drozdzowe/