Loading...

Kuchnia orientalna – co jadają Japończycy?

Odmiana kuchni orientalnej, jaka jest kuchnia japońska słynie z tego, że spożywa się w niej bardzo dużo ryb. Oczywiście, co wielu z nas wie, także na surowo. W Japonii jada się także bardzo dużo owoców morza, a w tym wodorostów. Jada się także bardzo wiele warzyw. Niezwykle popularne są zupy gotowane w zaskakujący sposób bowiem bezpośrednio na stole, w specjalnym garnku, który dawniej podgrzewano się węglem drzewnym, a obecnie stosuje się do tego gaz.

W Japonii je się także zanurzane we wrzątku mięsa, ryby i warzywa. Powszechnie wiadome jest, że Japończycy jedzą pałeczkami. Kiedy nakrywają do stołu, po lewej stronie stawiają zawsze miseczkę z ryże zaś po prawej z zupą. Zaś równolegle przed nimi leżą pałeczki. Zupę pije się bezpośrednio z miseczki, zaś do pozostałych miseczek i talerzy sięga się pałeczkami.

Przed rozpoczęciem jedzenia, gdy otrzymuje się dania wypowiada się formułę grzecznościową, zaś inną kiedy już skończy się spożywanie posiłku.