Loading...

Kebab

Oryginalny kebab jest potrawą kuchni orientalnej, jednak obecnie kebab coraz częściej przekształcany jest w danie typu fast food. Tradycyjny kebab przygotowywany jest z mięsa, surówki oraz sera owczego.

W Polsce najczęściej spotyka się jednak döner kebap (co w języku tureckim oznacza „obracające się pieczone mięso”). Do robienia kebabu używa się zazwyczaj baraniny, mięsa drobiowego lub cielęcego, jednak pod żadnym pozorem nie można używać wieprzowiny.

Skrawane kawałki mięsa podaje się z bułką, sosami oraz resztą dodatków. W krajach arabskich, Iranie, Izraelu czy Armenii, kebab oznacza najczęściej mięso pieczone na szpikulcu, czyli szaszłyk z pieczonego mięsa, najczęściej mielonego.

To nazewnictwo stosuje się również w Polsce, a zazwyczaj pojawia się ono w barach szybkiej obsługi oraz restauracjach, prowadzonych przez Turków lub Arabów. W Polsce kebaby w bułce są bardzo popularnym daniem, które zawsze szybko i tanio można nabyć w mieście, czy to w restauracji, czy specjalnej budce z kebabami.