Loading...

Frytki

Frytki to pokrojone w paski ziemniaki, uwielbiane niemal przez wszystkich. Danie przyrządza się na głębokim, gorącym tłuszczu – na patelni lub specjalnej frytkownicy.

W Belgii, czyli kraju, z którego frytki pochodzą, przygotowuje się je na łoju wołowym. Frytki sprawdzają się doskonale w roli dodatku do mięs lub ryb.

Frytki są potrawą ciężkostrawną i zawierają dużą ilość tłuszczu. Frytki powinno się przygotowywać jedynie ze specjalnych odmian ziemniaków, zawierających w sobie dużą ilość skrobi i charakteryzujących się podłużnym kształtem.

Odpowiednie odmiany ziemniaków nie wchłaniają aż tak dużych ilości tłuszczu, dzięki czemu frytki stają się smaczniejsze i mniej ciężkostrawne. Spożywanie frytek wzbudza wciąż wiele kontrowersji.

Po pierwsze potrwa zawiera w sobie dużą ilość tłuszczów nasyconych, dlatego częste spożywanie frytek może prowadzić do wielu groźnych konsekwencji. Smażone ziemniaki mogą bowiem przyczynić się do wystąpienia chorób miażdżycowych.

By zmniejszyć to ryzyko należy przyrządzać frytki na oleju rzepakowym, a nie łoju. Drugim powodem, dla którego lepiej jest unikać spożywania frytek, jest fakt, że ziemniaki podczas smażenia wydzielają akrylamid.

Związek ten działa szkodliwie na wątrobę oraz zwiększa ryzyko zachorowania na raka wątroby.

samsung-avila.eu